Help, ik ben geplagieerd!

21 april 2020 | Door Donotcopy

Help, ik ben geplagieerd!

Iedereen die zich met content en internet bezighoudt roept het op een dag: ‘Help, ik ben geplagieerd!’

Niet alleen foto’s worden overgenomen, teksten net zo goed. En daar zijn een aantal problemen mee.

  1. Je hebt het auteursrecht over de teksten die je zelf hebt geschreven. Iemand anders kan ze dus niet zomaar overnemen en op zijn eigen site presenteren. Sterker nog, dat is verboden.
  2. Het is meestal niet leuk om te ontdekken dat jouw teksten zijn gekopieerd. Je hebt er tijd en moeite in gestoken en de andere heeft alleen maar op CTRL C, CTRL V gedrukt.
  3. Gekopieerde teksten lijden tot duplicate content, waarbij potentiële klanten misschien wel bij de inbreukpleger uitkomen in plaats van bij jou. (Ja, plagiaat kan wel degelijk boven het origineel in Google verschijnen.)

⚠️Let op: bij Donotcopy zijn we geen juristen en geven we geen juridisch advies. We geven je slechts tips en tools vanuit onze ervaring met plagiaat. Wil je juridisch advies naar aanleiding van een zaak? Wend je dan tot een jurist, die je meer kan vertellen over je mogelijkheden en kansen in een rechtszaak.

Waar er voor afbeeldingen veel mogelijkheden zijn om de inbreuk op je auteursrechten te ontdekken, is dat voor teksten veel lastiger.

Dat heeft er mee te maken dat het bij teksten vaak moeilijker te bepalen is of er sprake is van een auteursrechtelijke inbreuk.

Ja, als iemand een hele pagina tekst integraal overneemt is dat vaak wel duidelijk. Maar vaak wordt er hier en daar een woordje veranderd of nemen de plagieerders alleen delen van je teksten over.

Het is dan niet alleen lastiger om de inbreuk op te sporen, maar ook om het bewijs voor de inbreuk te verkrijgen.

Wat is plagiaat eigenlijk?

Plagiaat wordt met een mooi Nederlands woord ook wel letterdieverij of letterroof genoemd. Daaraan kun je al zien dat het om een vorm van diefstal gaat.

Plagiaat is geen juridische term, maar er wordt onder verstaan ‘het overnemen van werken van anderen en deze uit te brengen als het eigen werk’.

Degene die plagieert noemen we de plagiator of plagiaris. Degene wiens werk wordt overgenomen noemen we de geplagieerde.

Hoe ontdek je plagiaat?

Plagiaat ontdek je – als het gaat om gekopieerde teksten van je website – meestal bij toeval.

Je doet research naar een blogartikel of je checkt de rankings van een pagina in Google en ineens staat daar een artikel dat je nog niet eerder wat tegengekomen.

Je klikt erop omdat het onderwerp je interesseert. Je hebt er tenslotte ook al eens zelf over geschreven. En dan ontdek je dat het artikel wel heel veel overeenkomsten vertoond met een stuk dat je zelf hebt geschreven.

Als je vervolgens een deel van de tekst in Google plakt, zie je dat het stuk bijna één op één is overgenomen van jouw website.

Plagiaat ontdekken op het moment dat het zich voordoet – of vlak daarna – is dus moeilijk. Je kunt wel heel de dag aan het googelen blijven om te zien of iemand misschien iets van jouw site heeft overgenomen.

Maar je hebt wel wat beters te doen! Zoals je tijd steken in het maken van nieuwe, nog betere content.

Hoe voorkom je plagiaat?

Plagiaat is niet te voorkomen. Al was het maar omdat er pas sprake is van plagiaat nadat je hebt geconstateerd dat je teksten overgenomen zijn.

Natuurlijk, je kunt het met technische trucjes lastiger maken om content van je website te kopiëren. Maar daar ben ik eerlijk gezegd geen voorstander van.

Dergelijke trucjes zijn als snel vervelend voor bezoekers van je website die te goeder trouw zijn. En bovendien zijn teksten die je eenmaal op internet hebt gepubliceerd nou eenmaal altijd vrij eenvoudig opnieuw te gebruiken.

Wat je wel kunt doen is de opsporing van plagiaat vereenvoudigen. En dat is precies de reden dat we Donotcopy hebben ontwikkeld.

Met Donotcopy voer je eenvoudigweg de internetadressen van de websites die je wilt monitoren in. Je krijgt automatisch een melding als het systeem een kopie van jouw tekst ontdekt.

Wat moet je doen als je bent geplagieerd?

Niks moet natuurlijk. Wat je aan plagiaat wilt doen is eigenlijk helemaal aan jezelf. Maar de meeste mensen willen het in ieder geval zo snel mogelijk weten en dat is precies waarbij Donotcopy je helpt.

Hoewel je het als een compliment op kunt vatten dat iemand jouw teksten zo goed vond dat hij ze heeft overgenomen, vindt in de praktijk bijna niemand het leuk dat het gebeurt.

Daarom bespreek ik hieronder een aantal acties die je kunt ondernemen als je ontdekt dat ook jij geplagieerd bent.

1. Controleer de inbreuk.

De eerste stap die je zou kunnen nemen is kijken op de website die de inbreuk heeft gemaakt. Kun je inschatten welk doel de beheerder van de site met de inbreuk heeft gehad?

In sommige gevallen gaat het om een kleine overname om een eigen verhaal te illustreren. We zeggen niet dat de overname dan altijd oké is, maar het is wel een ander verhaal wanneer de inbreukpleger een citaat van jouw website gebruikt om een stelling te illustreren, dan wanneer de inbreukpleger doet alsof jouw tekst de zijne is.

In het eerste geval zou het wel netjes zijn als je een vermelding en een link krijgt, ook al gaat het om een korte overname.

In het tweede geval kan er sprake zijn (met de nadruk op kan) van opzet. De beheerder had geen zin om zelf een tekst te typen en plukte daarom maar iets relevants van het web.

Soms kun je uit hoe jouw teksten zijn overgenomen al afleiden wat er aan de hand is. Zo kan het ook zijn dat een stukje van jouw ‘over ons’-pagina is overgenomen door een bedrijvengids, om maar eens wat te noemen.

Niet in alle gevallen zul je willen optreden tegen de inbreuk. Maar in sommige gevallen wel (je herkent deze als je nekharen overeind gaan staan als je de tekst op die andere website leest).

2. Maak screenshots als bewijs van de inbreuk.

Stap 2. Voordat je contact op neemt met de eigenaar of beheerder van de website, is het raadzaam om bewijs van de inbreuk te verzamelen.

Zeker als je het plan hebt om op te treden tegen mogelijke inbreuken, is het slim om voorafgaand aan het contact al het een en ander vast te leggen.

Dat kan eenvoudig door een screenshot te maken van de inbreuk. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook het aantal woorden tellen dat is overgenomen, zodat je later een idee hebt van de omvang van de inbreuk.

De tool van Donotcopy verzamelt dit bewijsmateriaal trouwens automatisch voor je, maar daar komen we later nog op. Voor nu gaan we er even vanuit dat je alles handmatig moet doen.

3. Neem contact op met de eigenaar of beheerder van de website.

Dit is in veel gevallen de derde stap die je kunt nemen, zodra je weet dat je bent geplagieerd.

Probeer niet meteen te beschuldigend over te komen aan de telefoon of in je mail. Het is goed mogelijk dat de inbreuk per ongeluk heeft plaatsgevonden. Wat uiteraard niet wil zeggen dat het oké is.

Wat ik wel wil zeggen: het is mijzelf ook weleens overkomen dat ik in een researchfase eens een uitleg van internet heb geplukt die zonder bronvermelding zomaar in een gepubliceerd artikel terecht is gekomen.

Het was dan wel zo netjes geweest om de bron te vermelden, maar dat schiet er soms nu eenmaal bij in. Het gebeurt.

En soms is het (voor jou als geplagieerde) voldoende als de inbreukpleger dit alsnog doet. Bijvoorbeeld als het maar om een klein stukje tekst gaat dat als voorbeeld of uitleg in een groter artikel is opgenomen.

Soms kan het slim zijn om in plaats van om verwijdering om een link naar de bron (jouw website) te vragen.

Zo krijg jij alsnog de credits voor de tekst, laat je Google weten wat de bron was en bouw je tegelijkertijd aan extra autoriteit voor je website.

Zeker als de inbreuk door een gezaghebbende website is gepleegd (en geloof me, dat komt voor), kan een linkje naar jouw domein goud waard zijn.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je te veel in de emotie zit, omdat je teksten op grove wijze gestolen zijn. Het valt dan niet mee om rustig te blijven. In zo’n geval is het misschien beter als je de afwikkeling van de zaak aan een jurist overlaat.

4. Vraag of ze de teksten verwijderen of een link aanmaken naar de bron.

Bevalt het je niet dat jouw teksten op de site van die ander blijven staan, dan kun je verzoeken om ze te verwijderen.

Als je beslist niet wilt dat jouw teksten door de andere site worden gebruikt, kun je ze het beste vriendelijk verzoeken om de tekst te verwijderen.

Het zijn jouw teksten waarop jij het auteursrecht hebt. Ze zullen hier dus gehoor aan moeten geven. In veel gevallen zijn inbreukplegers ook best bereid om met je mee te denken.

Maar niet in alle gevallen wil je er genoegen mee nemen als de inbreukpleger op jouw auteursrecht een link plaatst of de tekst verwijdert.

In sommige gevallen wil je mogelijk genoegdoening in de vorm van een schadevergoeding. Het is dan wel belangrijk om het bewijsmateriaal al verzameld te hebben.

Want de kans dat de inbreukpleger na jullie contact schuldbewust de teksten van zijn website haalt is natuurlijk groot.

5. Claim een schadevergoeding.

Gebeurt het vaker dat anderen er met jouw teksten vandoor gaan? Gaat het om een grove schending van jouw auteursrechten? Maakt de ander winst door jouw teksten te gebruiken?

Dan is het misschien tijd om de inbreukplegers wat minder vriendelijk te wijzen op hun feit.

Wat ik maar wil zeggen: wees je ervan bewust dat je schade lijdt als iemand ongevraagd jouw teksten gebruikt. Ook al vind je het zelf niet zo’n probleem, juridisch gezien is er sprake van schade.

  • Jouw werk wordt minder exclusief doordat het op meerdere websites staat.
  • Er kan sprake zijn van verminking van jouw creatieve werk, als iemand in jouw teksten heeft lopen rommelen.
  • Doordat een ander doet alsof het zijn teksten zijn, maakt hij inbreuk op jouw persoonlijkheidsrecht.

Als je voor het bovenstaande een schade wilt claimen, dan sta je in je recht. Ook als het om een relatief kleine inbreuk gaat. Dat kun je doen met een sommatiebrief, die je zelf kunt versturen of het een jurist kunt laten doen.

Hoeveel kun je claimen bij auteursrechtinbreuk?

Hoeveel je kunt claimen hangt af van de daadwerkelijke schade die je hebt geleden. Een goede maatstaf kan zijn om een woordtarief in rekening te brengen. Dan betaalt de inbreukpleger voor elk woord dat hij of zij heeft overgenomen. Plus een beetje extra, want het moet natuurlijk niet zo zijn dat hij of zij met jouw gewone kosten weg kan komen.

Hiernaast is er dus ook schade vanwege de verminderde exclusiviteit van de teksten en de aantasting van je persoonlijkheidsrechten.

Hier bovenop kun je ook de juridische kosten claimen. Als het tot een rechtszaak komt, dan zal de verliezende partij ook deze kosten moeten vergoeden. Het spreekt voor zich dat deze bedragen snel op kunnen lopen.

Voor verdere adviezen – ook omdat individuele gevallen anders kunnen zijn – kun je het beste contact opnemen met een jurist.