Over Donotcopy.


Donotcopy is een initiatief van Edward Hendriks, copywriter en auteur. Dagelijks schrijf ik teksten voor klanten, blogs voor mijn bedrijfswebsite doyoucopy.nl, voor boeken en blogs en voor andere websites die ik (in opdracht van klanten) beheer.

Als jij je ook bezighoudt met het maken van content – bijvoorbeeld als journalist, als blogger of als tekstschrijver – moet het je opgevallen zijn dat er regelmatig teksten van je worden ‘geleend’. Ja, op internet wordt er gekopieerd dat het een lieve lust is. Het is natuurlijk ook makkelijk. En we hebben allemaal haast. 


Maar je webteksten verdienen bescherming.

Ze zouden, net als foto’s, niet zomaar overgenomen moeten worden. Je hebt er tijd en moeite in gestoken. Of ervoor betaald.

En nu probeert een concurrent goede sier te maken met jouw teksten. Misschien niet eens met opzet, maar toch. Zelfs als je het geen probleem vindt dat er iets van jouw website wordt overgenomen, dan wil je het wél weten, toch?

Geloof me, het zijn echt niet altijd schimmige concurrenten of onbeduidende blogjes die dit doen. Meerdere keren hebben grote sites ongevraagd teksten van mijn website gekopieerd en geplakt.

In sommige gevallen is het belangrijk of zelfs noodzakelijk dat je ertegen optreedt. Ik heb het zelfs meegemaakt dat gekopieerde content boven mijn originele teksten in de resultatenpagina’s van Google verscheen.


En daarom is er nu Donotcopy.

Donotcopy is een slimme plagiaat-checker die je website scant en vergelijkt met wat-ie op het wereldwijde web aantreft. Zonder dat jij er omkijken naar hebt, doet Donotcopy z’n werk. We gaan je geen geld per url of per zoekopdracht vragen. We houden het graag helder met een vast bedrag per maand.

We laten het je direct weten als we een kopie van je webteksten hebben aangetroffen. En dan is het vervolgens aan jou wat je daarmee wilt doen.

Zo hoef je niet per se te vragen of ze jouw teksten weghalen. Of een vergoeding voor de geleden schade te eisen.

Een linkje naar jouw oorspronkelijke content soms veel interessanter. Google ziet dan dat jouw website de bron was én je website krijgt extra autoriteit mee. 

Maar dat is helemaal aan jou.


Zomaar overnemen mag niet volgens de Auteurswet en is bovendien niet netjes.

Donotcopy beschermt je webteksten en zorgt voor de juridische bewijslast. Zodat jij je gewoon kunt bezighouden met waar jij goed in bent: het creëren van geweldige content.