Plagiaat-checker: welke heb je nodig?

4 juli 2020 | Door Donotcopy

Plagiaat-checker: welke heb je nodig?

Er zijn verschillende plagiaat-checkers die allemaal verschillende dingen doen. Maar welke plagiaat-checker heb je nu in welke situatie nodig?

Plagiaat met scripties, rapporten en dergelijke: Scribbr.

Speciaal voor studenten en docenten is er de Scribbr Plagiaat Checker. Scribbr beschikt over een database met zo’n 70 miljard internetpagina’s en 69 miljoen boeken en wetenschappelijke artikelen. Het enige wat je hoeft te doen is je scriptie te uploaden als .doc(x)-bestanden of .pdf en het systeem doet de rest.

Copyleaks: voor alle soorten plagiaat.

Een andere tool is die van Copyleaks. Deze tool is zowel op het onderwijs als op de zakelijke markt gericht.

Copyleaks doet het goed als je 2 documenten of 2 webadressen met elkaar wilt vergelijken. Hiervoor kun je credits kopen, waarmee je even snel heel betaalbaar een plagiaatcontrole uit kunt voeren

Lastiger wordt het als je complete websites met elkaar wilt vergelijken. Voor scans van websites met honderden pagina’s betaal je dan al snel ook honderden dollars voor een plagiaat-check…

Copyscape, als je plagiaat met je webteksten vermoedt.

Copyscape is misschien wel de bekendste plagiaat-checker. Deze tool bestaat al sinds 2004 (en dat is ook wel te zien aan de web 1.0-uitstraling van de website).

Maar goed, in het land der blinden is eenoog koning en lange tijd was Copyscape degene met één oog. Bij Copyscape kun je je websiteadres (gratis) invoeren en het systeem geeft na een korte scan aan of er kopieën zijn gevonden.

Het kan ook automatisch via de betaalde service Copysentry. Dan kun je wekelijks tot 10 pagina’s laten scannen voor een bedrag van 5 dollar per maand. Voor extra pagina’s moet je extra betalen.

Overige tools.

En dan zijn er nog een paar andere tools zoals Plagiarisma en Copywritely, die checks kunnen doen op basis van een geknipt en geplakt stukje tekst of een url.

Het grote nadeel van bovenstaande methodes.

Oké, als er al zo veel tools zijn om plagiaat te checken, waarom is er dan ook nog Donotcopy? Dat vraag je je misschien af. Goeie vraag!

Het zit zo: veel tools zijn erop ingericht om plagiaat achteraf te controleren. Je voert de precieze tekst of de exacte url in en dan krijg je de bevestiging dat er inderdaad plagiaat heeft plaatsgevonden.

Maar wat je wilt – wat ik in ieder geval wilde – was een tool die doorlopend voor je in de gaten houdt of er pagina’s op internet verschijnen die van jouw website hebben gekopieerd.

Dus zonder dat je steeds actief op zoek moet naar inbreukplegers op jouw auteursrechten. Want een snelle check op plagiaat kun je ook gewoon doen door een alinea tekst in Google in te voeren. Dan zie je snel genoeg of er een kopie van die tekst online staat.

Copysentry komt het meest in de buurt van wat handig is voor bloggers, tekstschrijvers en journalisten, maar dan nog moet je wél handmatig de url’s invoeren waarvan je vermoedt dat de teksten gekopieerd gaan worden.

Bovendien moet je bij meer dan 10 url’s extra gaan betalen. En dat kan al bij een kleine website flink oplopen.

Mijn bedrijfswebsite Doyoucopy.nl bestaat op het moment van schrijven uit 812 pagina’s. En zelfs de zeer eenvoudige website waar je nu op zit heeft al meer dan 10 pagina’s!

Daarom dus Donotcopy.

Ik wilde een simpele en moderne tool waarbij je gewoon:

  • Je website in kunt voeren, zonder gedoe met losse url’s of Excel-sheets.
  • Je automatisch meldingen krijgt van gevonden kopieën.
  • Waarbij je ook makkelijk pagina’s kunt negeren (bijvoorbeeld omdat je weet dat er kopieën op staan).
  • En dat er ook nog eens fris en modern uitziet.
  • Dat allemaal voor één vast tarief per maand (zonder extra kosten).

Die tool was er nog niet en daarom heb ik Donotcopy laten ontwikkelen.

💡Test het zelf maar eens en laat me weten wat je ervan vindt. De eerste 14 dagen zijn gratis!

Tip: gebruik van jouw (merk)naam.

Tot slot nog een tip voor als je een korte tekst zoals je naam, de naam van een product of de naam van je bedrijf wilt controleren op vermelding op internet.

Hiervoor heeft Google een handige tool: Google Alerts (meldingen). Hier voeg je simpel één of meerdere woorden in en Google laat het je weten als de zoekwoordcombinatie ergens online wordt gevonden.

Handig om op de hoogte te blijven of er online over je wordt gepraat.

Heb je nog vragen over plagiaat, plagiaat-checkers of Donotcopy? Laat het me dan weten in een mailtje.